Alles over de verkiezingen

From the blog

Ambtenaar krijgt tot 15% minder pensioen door loonakkoord

Het kabinet heeft in juli 2015 een overeenstemming bereikt met een aantal vakbonden over de loonontwikkelingen voor 120.000 ambtenaren. Zij krijgen in 2015 en 2016 ruim 5 procent loonsverhoging en bovendien dit jaar een uitkering  van 500 euro. Na jarenlang geen cent extra gekregen te hebben, hebben de overheidsdienaren het verdiend, stelt PVDA kamerlid John Kerstens. De maatregelen zijn mede mogelijk gemaakt door pensioenorganisatie ABP. Door een andere indexering toe te passen is er geld vrijgemaakt om de loonsverhoging en eenmalige uitkering te kunnen betalen.

Rijksambtenaren vier jaar op nullijn

De afgelopen maand werden er diverse acties uitgevoerd door rijksambtenaren in Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden en Amsterdam. De 120 duizend rijksambtenaren werkten al vier jaar zonder nieuwe cao. Om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen, riep minister Blok alle bonden op om naar de onderhandelingstafel te komen. Deze onderhandeling heeft geleidt tot een overkomst tussen de vakcentrales CMHF, CNV, het Ambtenarencentrum en de overheidswerkgevers.

 

Minder pensioenopbouw

Het akkoord klinkt goed, zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Toch is vakbond FNV een andere mening toegedaan. De grootste bond van Nederland gaat niet akkoord met het loonakkoord. Zij maant de politiek om de gevolgen van het akkoord eerst onder de loep te nemen en verwijten het kabinet een overhaaste besluitvorming. Men zou, vlak voor de zomervakantie, dit besluit er nog even door hebben willen drukken.

Het grootste bezwaar van de FNV betreft de pensioenopbouw. Volgens recente berekeningen van de FNV zouden 2,8 miljoen mensen minder opbouwen door het nu gesloten loonakkoord. Dit terwijl de andere vakorganisaties juist beweren dat de pensioengrondslag door de loonsverhoging wordt verhoogd, waardoor ook de eindwaarde hoger zal uitpakken. Wie heeft er gelijk? Seniorenorganisatie ANBO volgt de lijn van FNV, waarbij gesteld wordt dat het akkoord voor jongere deelnemers zomaar kan leiden tot 15 procent minder pensioen. Doordat er minder premie betaald wordt is er nu meer geld in de portemonnee, maar moet de pensioengerechtigde straks op de blaren zitten.

Wat kun je hier zelf aan doen?

Nu per maand meer geld te besteden klinkt aanlokkelijk. Toch is het verstandig om na te denken over een appeltje voor de dorst. Waar we vroeger blindelings konden vertrouwen op de waardevastheid van ons pensioen is die nu afhankelijk van indexeringen, beleggingsresultaten en overheidsmaatregelen. Het kan daarom maar zo zijn dat het eindresultaat tegenvalt. Tijd om het heft in eigen handen te nemen, al is het alleen maar voor een extraatje. We leven tenslotte in algemene zin langer en blijven ook langer gezond. Dat betekent dat we na ons arbeidzame leven nog graag willen genieten. Denk in dit kader eens aan de mogelijkheid van een lijfrente. Ook banksparen kan een goede optie zijn. Met een relatief klein maandbedrag kun je op deze manier fiscaalvriendelijk een mooie aanvulling op je pensioen sparen.

Comments are closed.

Privacy Policy