Alles over de verkiezingen

From the blog

Nederlandse F16´s in de strijd tegen

f1611Afgelopen week werd bekend gemaakt dat Nederland mee gaat vechten in de strijd tegen de omstreden IS in Irak. Zij willen hiermee de terreurorganisatie proberen terug te dringen. Vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) kondigden dit afgelopen woensdag na een extra spoedberaad aan. De missie duurt in ieder geval één jaar en zal 150 miljoen euro kosten.

Militaire missies

Het kabinet hield een extra spoedvergadering om een ‘artikel 100-brief’ voor te bereiden, een brief waarmee het kabinet het parlement inlicht over deelname aan militaire missies. De Kamer hoefde formeel geen toestemming te geven, officieel ligt het besluit over inzet van het leger bij de regering. Hoewel de meerderheid van de Kamer het eens is met de uitzending, zijn er ook nog partijen die het liever niet zien gebeuren. President Obama heeft er ook verschillende uitspraken over gedaan. Deze zijn terug te vinden in het filmpje hieronder.

Omstreden onderwerp

Niet iedere partij is het dus eens met de deelname. Oppositiepartij SP en Partij voor de Dieren zien bijvoorbeeld niets in militaire deelname van Nederland aan de strijd tegen IS. De SP vindt dat de regeringen van landen zelf voor de bescherming van hun bevolking moeten zorgen. Dat geldt ook voor de regering in Bagdad. De Partij voor de Dieren is tegen de missie, omdat ze bang zijn dat het uit de hand gaat lopen. Marianne Thieme maakte duidelijk dat de partij niet tekent voor een ondoordachte strijd. Hierover laat zij weten dat de Partij voor de Dieren de wreedheid van de IS afwijst, net als andere partijen. Volgens haar is de deelname van ons land onverantwoord en zeer gevaarlijk. Ook is zij van mening dat de toestand in Irak op deze manier niet gemakkelijk kan worden opgelost.

“Misdaden tegen de menselijkheid, zoals die nu gepleegd worden in Syrië en Irak, raken ons allemaal. En dan wil je niet het gevoel hebben dat je machteloos toekijkt, maar dat je er iets aan doet. Het mag alleen niet zo zijn dat je met het handelen de situatie verergert. En dat is de kernvraag voor onze fractie.”

Comments are closed.

Privacy Policy