Alles over de verkiezingen

From the blog

Uitslagen Tweede Kamerverkiezingen 2017

De VVD heeft opnieuw de Tweede Kamerverkiezingen gewonnen. De partij van premier Mark Rutte won voor de derde keer op rij. De VVD wist 33 zetels te behalen. Hoewel de partij de meerderheid wist te behalen en daardoor de winnaar is van de verkiezingen, is er toch ook sprake van een nederlaag. De partij van Rutte verloor namelijk 8 zetels. De PVV van Geert Wilders werd de tweede partij, met 20 zetels. Het CDA en D66 delen de derde plek met 19 zetels. GroenLinks behaalde een flinke stijging in het aantal zetels, terwijl de PvdA een historische nederlaag leed.

Nederlaag PvdA

De PvdA van Lodewijk Asscher had geen goede avond. De partij leed een historische nederlaag door van 38 naar slechts 9 zetels te zakken. Asscher noemde het een bittere avond en zei dat zijn partij er niet in was geslaagd om de kiezers opnieuw te overtuigen. Hij blijft echter bij zijn visie en staat achter een fatsoenlijke samenleving. Asscher blijft ondanks het grote verlies wel aan als partijleider.

De winnaars

VVD verkiezingen 2017Een van de grote winnaars van de verkiezingen is het GroenLinks van Jesse Klaver. De partij maakte een grote sprong en steeg van 4 naar 14 zetels. Klaver zei dat ze meer zetels hebben gewonnen dan GroenLinks ooit heeft gehad. Geert Wilders had gehoopt dat de PVV de grootste partij zou worden. Dit lukte niet, maar Wilders ziet dit niet als verlies. Hij is voornemens om het leven van het kabinet zo lastig mogelijk te maken. D66 wist de negende overwinning op een rij te behalen. Partijleider Alexander Pechtold was hierover tevreden. Partijleider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme was ook blij: haar partij wist van 2 naar 5 zetels te gaan. De SP incasseerde een licht verlies. Emile Roemer, leider van de SP, had op meer zetels gehoopt, maar is toch niet teleurgesteld. Zij wisten met 14 zetels namelijk wel meer zetels te behalen dan op basis van de peilingen werd verwacht.

Nieuwe partijen

Ook enkele van de nieuwe partijen wisten succes te boeken. Zo behaalde Denk 3 zetels en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet 2 zetels. VNL behaalde geen zetels en ook Sylvana Simons haalde met haar partij Artikel1 onvoldoende stemmen om een plek in de Tweede Kamer te veroveren. Gezien haar oude partij Denk wel zetels wist te behalen zal dit waarschijnlijk even slikken zijn geweest. 50Plus behaalde 4 zetels. Dit was minder dan verwacht, maar de partij is toch erg opgelucht en blij met het resultaat.

Hoge opkomst

uitslagen verkiezingen per gemeenteOp 15 maart 2017 werd gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het opkomstpercentage was 81,9%. Dit was de hoogste opkomst sinds 1986, toen 85,2% van de kiesgerechtigden naar de stembus ging. Er deden in totaal 28 partijen mee aan de verkiezingen. Uiteindelijk kregen 13 partijen voldoende stemmen om een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen. 64% van de gekozen kandidaten is man, 36% is vrouw. De leeftijden van de gekozen kandidaten lopen uiteen van 25 tot 74 jaar.

Start van de formatie

Nu de verkiezingsuitslag bekend is kan de formatie gaan beginnen. De grote partijen moeten met elkaar om tafel gaan zitten om te bepalen met wie een kabinet kan worden gevormd. Dit zal de regelgeving in veel aspecten beïnvloeden. Daaronder vallen de (potentiële) regulering van het online gokken en uiteraard de discussie over migratie. Edith Schippers is benoemd tot verkenner en heeft als taak om te onderzoeken welke opties er mogelijk zijn. Dit doet zij door de wensen en voorkeuren van de partijleiders in kaart te brengen. Het proces van de formatie kan lang duren, vaak weken tot maanden. De verwachting is dat de huidige formatie een flinke opgave zal worden.

Comments are closed.

Privacy Policy