Alles over de verkiezingen

From the blog

Wat wordt de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017?

Met de verkiezingen op woensdag 15 maart voor de deur wordt er al druk gespeculeerd over de mogelijke uitslagen. Meerdere onderzoeksbureaus stellen regelmatig, soms zelfs dagelijks, peilingen op. Dit jaar wordt verwacht dat de VVD en de PVV van Geert Wilders zullen strijden om de grootste partij van Nederland te worden. Drie weken voor de verkiezingen zijn de twee partijen in de peilingen nagenoeg even groot. De peilingen tonen wel aan dat de VVD een stabieler beeld laat zien dan de PVV, want deze laatste partij zakt licht. Dit is mogelijk het gevolg van een strategie van de VVD om de PVV uit te sluiten.

Strategisch stemmen

Veel kiezers willen zien te voorkomen dat de PVV in de regering komt en overwegen daarom op de VVD te stemmen. Dit zou de VVD dus meer stemmen op moeten gaan leveren. Er zijn echter ook verwachtingen dat de VVD aan de andere kant stemmen gaat inleveren, omdat hun inhoudelijke standpunten te dicht bij die van de PVV in de buurt beginnen te komen. Daardoor zou de partij zetels kunnen gaan verliezen aan D66, het CDA, de ChristenUnie en 50Plus.

Verwachte uitslag

Wanneer de peilingen van verschillende onderzoeksbureaus worden samengevoegd, dan is de verwachting dat de VVD uiteindelijk de grootste partij zal worden met 26 zetels. Hoewel zij dan een flink aantal zetels zouden verliezen, winnen ze toch de verkiezingen. De PVV zou met 21 zetels de tweede partij worden, gevolgd door het CDA (20 zetels). Volgens de peilingen wordt GroenLinks de grootste stijger: zij zouden 13 zetels erbij krijgen om tot 17 zetels te komen. Ook D66 zou 6 zetels winnen. Voor de PvdA ziet het er niet gunstig uit: de verwachting is dat de partij van Lodewijk Asscher maar liefst 27 zetels zal inleveren en zal uitkomen op 11 zetels.

Kleine partijen

Het beeld bij de kleinere partijen is vrij stabiel. De SGP zou blijven staan op 3 zetels, terwijl 50Plus, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren op winst staan. De Partij voor de Dieren staat er het meest gunstig voor; de partij behaalt mogelijk 3 zetels meer dan bij de vorige verkiezingen en komt daarmee uit op 5 zetels in totaal. 50Plus zou 2 zetels meer behalen en op 4 uitkomen, terwijl de ChristenUnie 1 zetel wint om op 6 zetels te komen.

Wat gaan de nieuwe partijen doen?

Aan de huidige verkiezingen doen een aantal nieuwe partijen mee. Hoe staan zij ervoor in de peilingen? Het lijkt erop dat zowel Denk als het Forum voor Democratie van Thierry Baudet op twee zetels gaan uitkomen. VNL zal naar verwachting niet voldoende stemmen krijgen om een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen.

Effect van peilingen op stemgedrag

In Nederland zijn peilingen vlak voor de verkiezingen aan de orde van de dag. De vraag is echter of die peilingen niet te veel invloed hebben op het uiteindelijke stemgedrag van de kiesgerechtigden. In heel veel landen geldt in de dagen of zelfs weken die aan verkiezingen voorafgaan een peilverbod, om kiezers niet onnodig te beïnvloeden. Mensen zijn namelijk vaak geneigd om de stem van de meerderheid te volgen. Daarnaast kunnen peilingen ook tot gevolg hebben dat kiezers ‘strategisch’ gaan stemmen. Zoals gezegd wordt bijvoorbeeld verwacht dat kiezers een stem uit gaan brengen op de VVD, enkel om te voorkomen dat de PVV in de regering komt. Zij stemmen dus in feite niet op de partij van hun eerste keuze en daarmee worden hun standpunten uiteindelijk niet volledig gerepresenteerd. Het is daarom de vraag of peilingen niet te veel ongewenste effecten hebben. Nederland is echter dol op voorspellingen, dus de kans dat hier op korte termijn iets aan zal veranderen is klein.

 

Comments are closed.

Privacy Policy