Alles over de verkiezingen

From the blog

Nieuw akkoord steunpakket Griekenland

Maar liefst 86 miljard euro is de totaalsom van de maatregelen die Griekenland er weer bovenop moeten helpen. In juli is de EU het hierover eens geworden met Griekenland. Vandaag is bekend geworden dat het kabinet akkoord gaat met het pakket. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dit per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Geen gevolgen voor Nederlandse begroting

Omdat Nederland al een tijdje geleden 4,6 miljard euro in het Europese noodfonds heeft gestort, zal er van de overheid geen nieuwe bijdrage gevraagd worden. De steun aan Griekenland kan uit dit noodfonds betaald worden. Griekenland zal drie jaar lang steun krijgen, voor een totaalbedrag van genoemde 86 miljard euro. Dit bedrag zal moeten worden terugverdiend met nieuwe bezuinigings- en hervormingsmaatregelen voor de Griekse bevolking en bedrijven.

Nog geen meerderheid in de kamer

Het kabinet heeft aan het akkoord wel een aantal voorwaarden verbonden. Een voorwaarde is dat de Griekse overheid vaart moet zetten achter de privatiseringsplannen. Bovendien geeft het kabinet aan dat het IMF betrokken moet blijven tijdens de uitvoering van de maatregelen uit het steunpakket.

Overigens is het akkoord van het kabinet nog afhankelijk van het behalen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Het onderwerp staat komende week op de agenda.

Comments are closed.

Privacy Policy