Alles over de verkiezingen

From the blog

FNV overweegt juridische stappen tegen het loonakkoord

Eerder schreven we over het akkoord met betrekking tot de loonontwikkeling van rijksambtenaren. Sinds 2011 zou er een nieuwe cao komen voor het overheidspersoneel. Alle vakcentrales stemden in behalve FNV.

Inhoudelijke en procedurele bezwaren

De grootste Nederlandse werknemersorganisatie FNV is het niet eens met de inhoud van het loonakkoord. Met de negatieve consequentie op de pensioenopbouw van jongere werknemers stuit tegen het zere been. Daarnaast vinden zij de weg ernaartoe allesbehalve correct. De besluitvorming vond plaats door meerderheid van stemmen.  Omdat de drie kleinere vakbonden akkoord gingen, was de overeenstemming bereikt. FNV beroept zich nu op het feit dat de organisatie veel meer leden telt dan de andere bonden. De stem van FNV zou daarom in haar optiek zwaarder moeten wegen.

Akkoord van tafel

FNV gaat op zoek naar mogelijkheden om het in juli gesloten loonakkoord te laten ontbinden. Een woordvoerster van de FNV geeft aan dat de bond hierover overleg gaat voeren met de overheid en de andere bonden.

FNV overheid

Gevolgen voor het pensioen

FNV is het oneens met het loonakkoord omdat er grote gevolgen aan kleven als het gaat om de pensioenopbouw van de ambtenaren. In ruil voor loonsverhoging wordt er minder pensioen opgebouwd. Vooral de jongere werknemers zullen dit fors gaan voelen in de portemonnee. Het nadeel kan oplopen tot 15% minder pensioen. Het lokkertje van de loonsverhoging van 2 maal ruim 5 procent en de eenmalige bijdrage van 500 euro zal deze generatie dus straks duur komen te staan. Dit raakt in totaal 2,8 miljoen pensioengerechtigden.

Comments are closed.

Privacy Policy